Synskadades Stiftelses Hederspris

Foto: Pelle T Nilsson

Kristina Ahlinder
Vinnare av Synskadades Stiftelses Hederspris 
2017 

MOTIVERING: Synskadades Stiftelses Hederspris går till en person som med framgång arbetat för att ge ljudboken möjlighet att etablera sig som en bokform med samma förutsättningar som den tryckta boken. 2007 gav enträget lobbyarbete utdelning och den fysiska ljudbokens moms sänktes från 25% till 6%. En enorm skillnad för förlagen som producerar ljudböcker och för oss läsare som köper dem. Arbetet med att ge alla böcker, oavsett format, samma villkor har fortsatt. Och i år ser det ut som att det arbetet kommer att bära frukt och även de digitala böckerna innefattas av den lägre momssatsen. 

Lycka till med målgången! 

Synskadades Stiftelse vill med Hederspriset lyfta fram personer, företag eller organisationer som genom sina insatser främjat ljudbokens utveckling. Priset består av ett stipendium på 25 000 kr och delas ut under Ljudboksgalan.

Skicka in ditt förslag med en motivering och dina kontaktuppgifter tillljudbokspriset@srf.nu eller genom att fylla i formuläret nedan senast den 31 januari.

Vem vill du nominera?

Tidigare vinnare av Hederspriset:

  • 2016 Lastbilschauffören Björn Svantesson för hans arbete med att bygga ett arbetsplatsbibliotek och inspirera kollegor att börja lyssna på ljudböcker.
  • 2015 Skådespelaren Reine Brynolfson och Förläggaren Eva Bonnier för att de med sitt arbete att göra James Joyce omfattande bok Ulysses tillgängliggjorde ett stycke litteraturhistoria.
  • 2012 Storytels vd Jonas Tellander för sin målmedvetenhet och uthållighet när det gäller att få med ljudboken i den tekniska utvecklingen.

www.synskadadesstiftelse.se